Er zijn een aantal gerechten waarbij je weer even terug in de tijd gaat. Dat je, wanneer je de geur ruikt of de eerste hap neemt, er allemaal leuke herinneringen bovenkomen.
Voor mij is één van die gerechten Oma's bloemkool. Mijn neefje en ik gingen in de vakanties altijd samen bij opa en oma logeren. De logeerpartijen verliepen vaak volgens een bepaald patroon, ontbijten met cornflakes, de hele dag zwemmen, snoepzak bij de Kruidvat kopen, in de caravan spelen, clockgolfen in de tuin, chocoladepudding in beertjesvorm eten en jawel: oma's bloemkool eten. Voor ons was dit het ultieme vakantiegevoel!
Afgelopen zondag waren mijn moeder en haar man 5 jaar getrouwd en dit vierden we met de hele familie. Tot drie en een half jaar geleden had ik nog allebei mijn opa's en oma's. In juni 2009 is één oma helaas overleden. Maar zoals altijd stond er ook nu weer een mooie foto van oma met een brandend kaarsje ervoor op tafel in de feestzaal. Toen iedereen 's avonds wegging was de zaal leeg, de kaarsjes brandden nog en de muziek speelde nog zachtjes door. Samen met mijn nichtje stond ik voor de foto naar oma te kijken. Ik voelde me verdrietig en blij tegelijk. Zo verdrietig dat oma alle mooie momenten van de afgelopen jaren heeft moeten missen en zo blij dat wij ze wel hebben kunnen meemaken en dat er nog zoveel mooie momenten op ons liggen te wachten. Daarom zet ik binnenkort een lekkere pan met oma's bloemkool op tafel!
Hieronder het recept zodat jullie er ook van kunnen genieten:
1 grote bloemkool
2 grote uien
knoflook
boter
rookworst
1 1/2 el kerriepoeder
8 grote aardappelen
melk
zout en peper
Snij
de uien in ringen. Snij de bloemkool in kleine roosjes en stoom deze bijna
gaar.
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook deze gaar. Kook de rookworst mee met de aardappelen totdat deze gaar is en haal hem vervolgens uit het water om af te koelen. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn.
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook deze gaar. Kook de rookworst mee met de aardappelen totdat deze gaar is en haal hem vervolgens uit het water om af te koelen. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn.
Verhit
de boter in een hapjespan, voeg de uien toe en laat deze glazig worden.
Pers
de knoflook uit boven de pan en bak deze even kort mee.
Voeg vervolgens de bloemkool en de kerrie toe en meng deze met de uien en het knoflook. Roerbak het geheel nog een aantal minuten en breng het op smaak met zout en peper.
Voeg vervolgens de bloemkool en de kerrie toe en meng deze met de uien en het knoflook. Roerbak het geheel nog een aantal minuten en breng het op smaak met zout en peper.
Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de
bloemkool.
Voeg het klontje boter en een scheutje melk toe aan de
aardappelen en stamp deze tot een puree. Voeg steeds wat meer melk toe totdat
de puree mooi glad is. Om de puree wat meer op smaak te brengen doe je er wat
zout en peper bij.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten